Калајџии

Во минатото велешани користеле бакарни садови за готвење. Денес овој традиционален занает е исчезнат, но сепак некои поединци ги зачувале семејните традиции и одвреме навреме умеат да му се вратат на калајџиството кое се применува за заштита на бакарните предмети, т. е. препокривање на бакарните садови со калај.